Духовний спокій і духовні зрушення
51 повідомлень
• Сторінка 1 з 4 • 1, 2, 3, 4
Духовний спокій і духовні зрушенняДати вірне визначення ДУХУ так само не можливо як і зафіксувати його нашими п'ятьма органами відчуттів.
ДУХ трансцедентний. Пізнавати ДУХОВНЕ напряму можна лише, перебуваючи в духовних тілах. Коли духом живемо, то й духом ходімо! (Галатів 5:16:25) Очевидно Апостолу Павлу довелося ще за земного життя ходити духом Я знаю чоловіка в Христі, що він чотирнадцять років тому чи в тілі, не знаю, чи без тіла, не знаю, знає Бог був узятий до третього неба. І чоловіка я знаю такого, чи в тілі, чи без тіла, не знаю, знає Бог, що до раю був узятий, і чув він слова невимовні, що не можна людині їх висловити. (2-е Кор. 12:2-4) Не викликає сумнівів, що Павло тут говорить про себе і про свої неземні відчуття. Слова які він почув у раю, -- неможливо висловити. А тіло в якому йому довелось опинитися, -- й тілом назвати не можна. Ми ж, зодягнені в земне матеріальне, не здатні осягнути нашим матеріальним розумом ДУХОВНЕ, без духовного просвітлення, котре отримуємо від Духа Святого. Тож молимо Його. ====================================================================== Бог Є Дух. Він Є БЕЗКОНЕЧНИЙ вічний/незмінний/незрушний. Саме таким може бути Той, Хто понад УСИМ й від Кого УСЕ. Якщо УСЕ від Бога, отже має свій початок і своє буття, а з цим і свою змінність. На скільки ця змінінсть різниться Від незмінності Бога, настільки ж власники змінного відалені від чистого й незмінного Бога Духа. Чим повільніша змінність, тим тонші тіла, й тим різниться їхня слава. Є небесні тіла й тіла земні, але ж інша слава небесним, а інша земним. Інша слава для сонця, та інша слава для місяця, та інша слава для зір, бо зоря від зорі відрізняється славою! (1-е Кор. 15:40,41) В хрстиянській святоотцівській літературі можна зустріти про тонкі і грубші тіла. (Св.Иоанн Дамаскин. Об Ангелах. http://www.wco.ru/biblio/books/ioannd2/Main.htm) Чим тонші тіла, тим вища духовність, тим достойніший Ангел. Утім духовні зрушення допустимі, але до певної міри. Святитель Макарій Єгипетський пише: 2. Источник изливает чистую воду; но на дне его лежит тина. Если возмутит кто тину, — весь источник делается мутным. Так и душа, когда бывает возмущена, срастворяется с пороком. И сатана чем-то одним делается с душею; оба духа во время блуда или убийства составляют что-то одно. http://www.krotov.info/library/m/makarygr/makari16.html Духовний неспокій каламутить душу. Й тим самим забруднює її постороннім (зовнішнім), чого вона не повина торкатися. Постороннє (зовнішнє) й формує видимі тіла, котрі є конечними й місце таких у ЧАСОВОМУ потоці. Бо видиме дочасне, невидиме ж вічне! (2-е Кор. 4:16-18) У Вічності ж, -- тіла невидимі, не забруднені постороннім (зовнішнім видимим). Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Простота Бога CущогоДоволі часто в сятоотцівському спадку й інших богословських працях можемо зустріти твердження, що Бог є простий (απλους).
У чому ж простота Його. Не так легко дати досконале визначення безконечному Богові і скоріш за все таке неможливе. Подумай о чем-нибудь великом, прибавь к этому большее по сравнению с тем, о чем ты подумал, а к этому — еще более великое и убедись, что в своих рассуждениях (мудрствованиях) ты никогда не достигнешь того, что бесконечно. http://www.orthlib.ru/Basil/sixday10.html Коли кажемо РОЗУМ, то мусить цей розум у чомусь містится, а це уже буде іще щось окрім розуму, й не відповідатиме Божественій простоті. Кажучи Бог Творець, -- так, але ж може й не творити. КАТЕХИЗМ 296 Творення не є також необхідною еманацією Божого єства И творение также не есть обязательное излучение существа Божия. Бог свободно творит "из ничего" http://www.krotov.info/acts/20/2vatican/0279.html Дуже близьким буде Отець, утім може і не народжувати, утримуючи у Собі. Що відрізняє Бога від усього існуючого, а отже плинного, так це те, що Бог понад плинністю, понад тим, що перебуває й проминає. Це і є тією єдиною Божою СУТНІСТЮ, котрої немає й не може бути ніде і ні у кого. Господь Бог ЄДИНОСУЩИЙ. Й простота Божествена виявлена Його ЄДИНОСУЩНІСТЮ. Бо просте є те, що ОДНЕ. Початок будь-чого починається з Бога, з Його Божої волі Божественого задуму (думок), що зазнаючи змінності, "оживають" й переходять у ранг сотвореного. Бог Сущий, Сам будучи непроминаючою сутністю, дає життя Своїм думкам. Але ж і думати Його ніхто не заставить, як і творити самі думки, не будь на те Його Божа воля .. З чого ж складаються думки?.. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: Духовний спокій і духовні зрушення
Нема ясного порядку у тому, що ти написав. Я, як уже звик не можу зрозуміти до чого потрібні дописи на стандартні для Yurа теми, так як у богословській дискусії на сьогодні, правдоподібно, непросто знайти подібного роду напрацювання. Але, як то кажуть, Бог з ним. Тож пропоную розпочати з початку, а початок, як здається, має бути у визначенні понять, чого не було ясно зроблено, бо в останніх двох реченнях ще є дивна неясність(може лише для мене): У процитовааному вище уривку до Коринтян під поняттями видиме і невидиме, напевно, розуміється матерія і нематерія. Тіло - поняття, що завжди пов'язане з матерією(як у розумінні тіла живого, так і фізичного тіла). Тоді прошу мені пояснити що таке "незабруднене" матерією тіло. Це якщо не чіпати" духовної" сторони твого допису, де взагалі нічого толком не ясно. Раджу тобі подумати, розібратися, скласти з слів речення, побудувати послідовність думок, зафіксувати, а тоді вже відправляти.
"Незабруднене" матерією тіло -- тіло ДУХОВНЕ (1-е Кор. 15:44) безмежне (без видимих зовнішніх ознак). Хочете уявити собі духовне тіло, спробуйте уявити САМ ДУХ, або навіть духовні істоти .. Уявити, -- бо хоч і віримо що такі є, але зазнимкувати не можемо, ні намацяти, ні понюхати, ні побачити своїми очима, хіба що Бог привідкриє завісу, пославши "блаженне бачення". Лише віра в духовне дозволяє привідкрити завісу, уже співставляючи зовнішньо/видиме з внутрішньо/духовним. Два світи, матеріальний у якому пербуваємо і духовний до якого прагнемо. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняНу і про що ти знову говориш. По-перше я апелював лише до того, що застосовувати термін -тіло- до духовної субстанції некоректно. По-друге уявити дух теж неможливо, лише за аналогією. Можна відчути, коли власне Бог привідкриє завісу. Та й говорити про існування двох світів теж небезпечно, правдоподібно лише один світ де наявні як проминаючі, так і непромиинаючі субстанції.
Але до чого то все я так і не розумію. Аце що ? :
Думаю, слід шукати актуальніші питання, аніж метафізика духовних зрушень.
Воно справді виглядає некоректно, коли застосовувати емпіричний підхід. З позиції Святої Євангелії усе коректно. сіється тіло звичайне, встає тіло духовне. Є тіло звичайне, є й тіло духовне. (1-е Кор. 15:44) Коли духом живемо, то й духом ходімо! (Галатів 5:16:25) Ходити духом, ніщо інше, як перебувати в духовному тілі. Очевидно про таке тіло, котре важко й тілом назвати, каже Апостол: Я знаю чоловіка в Христі, що він чотирнадцять років тому чи в тілі, не знаю, чи без тіла, не знаю, знає Бог був узятий до третього неба. 2-е Кор. 12:2)
Звичайно світ один Богом сотворений. В даному випадку йшлося про земне життя і Царство Небесне.
Цей вираз використаний в контексті слів, узятих з Дамаскина, де він каже, що безтілесними Ангелів можна вважати лише по відношення до нас земних людей, і що тіла у ангелів є Глава III (17). Об Ангелах.http://www.wco.ru/biblio/books/ioannd2/Main.htm Є небесні тіла й тіла земні, але ж інша слава небесним, а інша земним. Інша слава для сонця, та інша слава для місяця, та інша слава для зір, бо зоря від зорі відрізняється славою! (1-е Кор. 15:40,41) Безумовно, що слава тим більша чим ближче сотворіння до Бога. Бог Є Дух, тож чим духовніші (тонші) тіла, тим більша слава цих сотворінь. Хоча тут теж не все однозначно, адже є демони, теж духовні істоти. Стосовно актуальності., бачите тут кому що. Питання мною підняті не є якоюсь новиною, подібне часто можна зустріти в богословських працях, як сучасних так і ранньої доби. Я ж пишу для душі, й для тих душ кому на цьому залежить. Й готовий нести відповідь за свої слова. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняТа ніхто тобі не каже, що погано пишеш, принаймні цю тему, кажуть, що без толку пишеш.
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняТема, заторкнута тут має дуже давню історію і базується на гіпотезах, тому важко буде довести правоту чи неправоту. Насправді ніхто не знає, що мав на увазі св.Павло, коли писав про духовні тіла.
Ідея про менш і більш фізичні тіла насправді не є християнською. Її пропагували гностики, які вірли в еманації божества і в теорію огрубіння тіл, внаслідок віддалення від єдиного. Огрубіння означає втрату святості і, як наслідок моральну нестійкість. Цю ідею підхопив Оріген і через нього вона ввійшла в твори тих Отців, які його поважали (Василій, Дамаскин ітд.). Але були і такі,які не прийняли цього вчення. До них належить Зтлотоустий, наприклад. Хрстиянство наголошує на онтологічній благості матерії. Вона, у всіх її видах, створена Богом і є доброю у всіх її видах. Матерія підпала гріховноті, але Христос відновив її своєю смертю і воскресінням. Я вважаю, що духовне тіло є тілом у якому живе св.Дух. Таке тіло не завжди є ефірним чи надтонким (напр. мощі святих людей або речей), але через нього діє Бог і це найважливіше. Алилуя!!!
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняУ будь якому випадку матерія характерна для матеріального світу. У Вічності ж ДУХ. Говорити про відновлення матерії гадаю не зовсім коректно, бо наше усвідомлення матерії залишається незмінним, а саме, те що можна почути, побачити, понюхати, помацяти, попробувати на смак. У духовному ж вимірі й відчуття духовні внутрішні/сердечні, а отже й "матерія" така, якою її уже не назовеш. Благість, як ви кажете, матерії не в її зовнішньо/просторовій сутності, а в її призначені. Про що й святитель: Созидаемое Богом не очам Божиим доставляет приятность, и одобрение красоты у Бога не таково, как у нас. Для Него прекрасно то, что совершено по закону искусства и направлено к благопотребному концу. http://www.orthlib.ru/Basil/sixday03.html Сама ж матерія, в даному випадку наша плоть, благом є як привід для нашого спасіння. 990 Слово «плоть» означає людину як істоту слабку і смертну (Пор. Бут. 6, 3; Пс. 56, 5; Іс. 40, 6.). 1015 «Плоть є серцевиною спасіння» (Тертуліян, Про воскресіння померлих, 8, 2.). http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=38 Божий Дух віє де хоче. Божествене слід сприймати як те світло, що може світити на нечистоти, їх не торкаючись. Тіла ж плотські не є досконалими у будь-якому випадку. Недаремно Апостол каже: Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти? (Рим.7:24) Бо знаємо, що все створіння разом зідхає й разом мучиться аж досі. Але не тільки воно, але й ми самі, маючи зачаток Духа, і ми самі в собі зідхаємо, очікуючи синівства, відкуплення нашого тіла. (Римлян 8:22,23). ми ж відважні, і бажаємо краще покинути дім тіла й мати дім у Господа. (2-Кор. 5:8) У Воскресінні ж говорити про якесь матеріальне просто ні в одні ворота не лізе. Там цінності духовні, а не матеріальні. Стосовно тіла маємо розуміти, що згідно вчення Церкви людське тіло це насамперед знаряддя душі. 7. .. Поэтому тело — это (как бы) орудие человека, орудие души; http://www.orthlib.ru/Basil/sixday10.html Отже тілесні члени сприймаємо не лише за їхніми формами, а в першу чергу у призначені в них закладеному. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняВибачте брате Юра, але Бог створив матерію доброю. І все в очах Його було добрим. Просто створена вона була в часі і мала йти до досконалості і в якийсь час перейти у вічність.
Але гріх її сптоворив. Тому вона в якийсь час ІІ Приходу Ісуса Христа очиститься в повноті і перейде у вічність в духовному варіанті. 1042 Наприкінці часу Царство Боже осягне свою повноту. Після загального суду праведні завжди будуть панувати з Христом, прославлені тілом і душею, і сам всесвіт буде оновлений: Тоді Церква «осягне повноту в небесній славі, коли настане час відновлення усього і коли з родом людським увесь усесвіт, що тісно поєднаний із людиною і через неї досягає свого призначення, віднайде у Христі свою остаточну досконалість» (II Ватиканський Собор, Догм, конст. « Lumen gentium », 48.). 1046 Щодо космосу, то Об'явлення підтверджує глибоку спільність долі матеріального світу і людини: «Бо створіння нетерпляче очікує об'явлення синів Божих (...) у надії, що й воно саме теж визволиться з рабства зіпсуття (...). Бо ж знаємо, що все створіння разом понині стогне і мучиться у болях пологів. Не тільки воно, а й ми самі, що маємо зачаток Духа, ми самим своїм єством стогнемо, очікуючи відкуплення нашого тіла» (Рим. 8,19-23). 1047 Отже, видимий усесвіт також призначений для перетворення, «щоб цей же світ, повернений до свого первісного стану, без жодної перешкоди був на службі праведників», маючи участь у їх прославленні у воскреслому Ісусі Христі (Св. Іриней, Проти єресей, 5, 32, 1.).
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняВибачте, але про злу матерію не йдеться. Час (фізичний) з'явився разом зі смерттю. Духовний варіант -- нЕфізичний. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Всі ці вислови Ваші я вже читав. Але Церква не називає матерію злою. Проти єресей маніхейства цесказано! І нічого теологію східної духовності в цьому звинувачувати. Тим більше що східну духовність вивчають у всіх наших академіях і семінаріях. (Що за звичка така, розглядати розкольництво 1054 року односторонньо? Обі сторони винуваті одинаково (адже папи римські на Вселенські собори не являлись, а в 5-6 столітті таке в Римі робилось, що навіть згадувати не хочу ,а тим часом в Константинополі розвивалсь підлабузництво і політиканство. От за ці гріхистався розкол). І ніхто ні від кого не відколовся, а "разошлись как в море корабли". (Так що нічоо малювати дерево з відходом однієї гілки в бік). При чому вже прокляття в 60 роках 20 ст. взаємно зняте. Так що спокійно можуть обєднатись. Єдиною важливою причиною поки що є догма про верховенство Папи Римського...). Поки Ви не вкажете офіційно ву вченні Церкви те, що тепер написали, можете не писати, це нічого не дасть. Востаннє редагувалось Michail в Вів травня 31, 2011 10:31 am, всього редагувалось 2 разів.
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняВи хоч вчення про створення світу видимого і невидимого читали?
Закони природи створив Бог: "341 Краса всесвіту. Порядок і гармонія створеного світу виникають із розмаїтості істот та зв'язків, які є між ними. Людина відкриває ці зв'язки поступово як закони природи. " Іх вивчає наука (астрономія, фізика, екологія і т.д.): "340 Взаємозалежність творінь бажана Богом. Сонце і місяць, кедр і мала квітка, орел і горобець - їх безмежна різноманітність і нерівність означає, що жодне зі створінь не самодостатнє. Вони існують лише в залежності одне від одного, щоб взаємно доповнювати одне одного, служачи одне одному." " Вони викликають подив учених. " І навіть тепер створіння має свою доброту: "ізноманітні створіння, задумані Богом у їх власному бутті, віддзеркалюють, кожне на свій лад, промінь безконечної Божої Мудрості і Доброти. Саме тому людина повинна поважати власну доброту кожного створіння, щоб уникнути безладного використання речей, яке зневажає Творця і спричиняє згубні наслідки для людей та їхнього довкілля." І ніколи не говориться про час фізичний чяи не фізичний ,а лише про один час, або про вічність (одне з двох): "усі існуючі істоти, уся природа, уся людська історія закорінені в цій початковій події: вона є генезою, у якій постав світ і час мав свій початок " Отже духовний світ - невидимий, а матеріальний - видимий: "27 Символ віри Четвертого Латеранського Собору твердить, що Бог «водночас від початку часу створив із нічого одне і друге створіння, створіння духовне і матеріальне, тобто ангелів і земний світ; відтак людину, яка складена з душі і тіла і поєднує в собі світ духовний і матеріальний» (IV Латеранський Собор: DS 800; пор. І Ватиканський Собор: DS 3002 і Павло VI, « Sollemnis Professio fidei », Символ віри Народу Божого, Урочисте "визнанім »іри, 8.).
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняА хто її називає злою? Від кого ви це чули. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: Духовний спокій і духовні зрушенняНу Ви ж кажете,, що до гріхопадіння матерія була лише від бога і була нефізичною...
А після гріхопаждіння стала фізичною і фізична матерія вже не від Бога а від лукавого, тобто за Вашими словами виходить матерія зла... ""Незабруднене" матерією " Ваші слова. Значить матерія ще й брудна, з Ваших слів? Алеякщо Ви так не вважаєте, то вже добре. Бо в фізичній матерії - у всіх її варіаціях бачимо діла Божі, велич Божу. Так навернулась свята Варвара, бачачи Божу красу в створінні.
51 повідомлень
• Сторінка 1 з 4 • 1, 2, 3, 4
Повернутись в "Богословський форум" Хто зараз онлайнЗараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість |